Pieczony Kurczak Zagrodowy na Święta

Świąteczne menu jest dopełnieniem wyjątkowej, bożonarodzeniowej atmosfery – to czas, kiedy przygotowujemy wyśmienite, jedyne w swoim rodzaju potrawy według oryginalnych receptur. Wybierając więc produkty, z który przygotujemy świąteczne dania chcemy, aby były one najlepszej jakości. Wśród nich nie może zabraknąć Kurczaka Zagrodowego, który upieczony w całości z orzechami i sosem żurawinowym będzie doskonałą propozycją obiadu dla całej rodziny.

Wybierając Kurczaka Zagrodowego mamy gwarancję znakomitego smaku i efektownego dania na świątecznym stole. Warto też pamiętać, że lekkostrawny, soczysty i delikatny drób w wersji premium będzie doskonały dla wszystkich zarówno osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży czy osób, które nawet w Święta dbają o dietetyczne menu.

Dzięki różnorodnym dodatkom, Kurczak Zagrodowy może zyskać typowo świąteczny, zimowy charakter. Pieczony z orzechami i sosem żurawinowym będzie propozycją wprost „pachnącą świętami”. Orzechy i bakalie kojarzą się z bożonarodzeniowymi rarytasami, a pełen aromatu sos żurawinowy nadaje potrawie bardziej ekskluzywny, świąteczny charakter. Takie danie ucieszy całą rodzinę i zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, ceniących dania najwyższej jakości – efektowne i czarujące głębią smaków.

Kurczak pieczony z orzechami i sosem żurawinowym

Kurczak Zagrodowy packshot -nowa etykieta

Składniki:

1 tuszka Kurczaka Zagrodowego

sól i pieprz

2 łyżki majeranku

farsz:

100 g orzechów włoskich

1 jabłko, kwaśne

sól, pieprz

łyżka masła

garść żurawin (opcjonalnie)

sos:

100 g żurawiny, suszonej

2 łyżki octu z czerwonego wina

2 ziarenka ziela angielskiego

1 listek laurowy

2-3 suszone morele (opcjonalnie)

200 ml wody

2-3 łyżki miodu

sól i pieprz

Kurczaka Zagrodowego natrzeć całego solą, pieprzem i łyżką majeranku.

Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażać, następnie nafaszerować powstałą mieszanką kurczaka. Można związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny;)). Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec 1h w 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać jeszcze 30 minut.

W czasie gdy kurczak się piecze, przygotowujemy sos:

Żurwinę moczymy 30 minut w occie. Następnie dodajemy przyprawy, morele, wodę i gotujemy ok 30 minut (należy dolać wody jeśli zbyt dużo jej wyparuje). Wyciągnąć ziele i liść laurowy, dodać miód i całość zmiksować. Podawać do pieczonego kurczaka.

Smacznego!

 

Materiał prasowy

Quality Public Relations

Odwiedź nas na Facebooku

Skomentuj

Twój adres e-mail będzie niewidoczny.

*